Автоматизація складу на базі програмного забезпечення від компанії Cleverence

Posted by Anna 29.10.2020 0 Comment(s)

 

У другій половині ХХ століття розпочалася третя промислова революція. Її головні особливості - автоматизація та роботизація виробничих процесів, широке застосування інформаційних та комунікаційних технологій, що використовуються для підвищення ефективності управління підприємствами. Комплексні інформаційні системи такого роду отримали назву ERP (enterprise resource planning, планування ресурсів підприємства). Вони дозволяють керувати виробництвом, трудовими ресурсами, фінансами та багатьма іншими активами. Коштують такі інтегровані пакети прикладного програмного забезпечення досить дорого, тому компанії, що їх пропонують, передбачають поставку окремих модулів (систем), які можна поступово впроваджувати на підприємстві, послідовно інтегруючи їх між собою.

 

Однією з перших завдань, вирішуваних під час удосконалення управління підприємством, найчастіше є автоматизація складу. Воно й не дивно. У багатьох випадках склад виявляється головним "посередником" між постачальником продукції та її покупцем. Завдяки грамотно організованій роботі складу компанія може суттєво збільшити прибуток. І навпаки, втратити можливий прибуток, якщо не приділить автоматизації складських процесів належної уваги.
 

Для ведення складського обліку можна використовувати такі системи як 1С: Управління виробничим підприємством, 1С: Управління торгівлею для України, 1С: Управління торговим підприємством для України, 1С: Управління невеликою фірмою для України, 1С: ERP Управління підприємством, "1С-Логістика: Управління складом та багато інших.
 

Невеликі фірми/магазини можуть застосовувати менш складні (і дорогі) програми для складського обліку. Але незалежно від того, яку систему чи програму та чи інша компанія вирішила впровадити для автоматизації складських процесів, до неї потрібно вводити інформацію. І це найважливіша операція, що підлягає автоматизації. Тому що саме при ручному введенні даних відбувається більшість помилок, в результаті яких виникають такі явища, як брак або, навпаки, надлишки товарів/матеріалів/комплектуючих, за якими немає відомостей в облікових документах, пересортиця, перевантаження та інші, зокрема можливість розкрадання . Тому перше, що потрібно зробити перед початком автоматизації складських процесів, — це присвоїти кожній одиниці зберігання унікальний ідентифікатор у вигляді штрих-коду. Якщо йдеться про товари, отримані від інших виробників, то вони в наш час вже зазвичай забезпечені етикетками зі штрих-кодами (або радіочастотними мітками). Якщо, навпаки, підприємство виготовляє якусь продукцію, воно саме забезпечує свої товари штрих-кодами. Для цього використовуються принтери етикеток, зокрема, принтери термоетикеток та термотрансферних етикеток (іноді принтери радіочастотних міток).
 

Для зчитування штрих-кодів складські працівники використовують мобільні термінали збору даних (ТСД). При прийманні або відправленні товарів комірники сканують штрих-коди, в яких міститься інформація про той чи інший продукт, його вагу, колір, розмір, марку та інші дані. ТСД за допомогою завантаженого в нього програмного забезпечення може перевірити термін придатності, розрахувати загальну вагу товарів за кожною позицією, сформувати накладну на приймання або відправку вантажу і, при необхідності, відразу роздрукувати її на мобільному принтері. Завдяки використанню штрих-кодів та ТСД значно скорочується час приймання/відправлення товарів та не виникає помилок, характерних для ручної обробки даних.
 

Кількість та набір функцій, які здатний виконати ТСД, залежить від його ПЗ. Програмне забезпечення для терміналу збору даних від компанії Cleverence можна розподілити на такі групи.

Програмного забезпечення для інтеграції з лінійкою програм «1С:Підприємство». Використовується для відвантаження, отримання чи інвентаризації товарів, що мають штрих-код. Ця програма ведення складського обліку в 1С надає повноцінний набір функціоналу для ТСД з урахуванням операційних систем Android чи Windows.

  • Програмного забезпечення для інтеграції через TXT, CSV, Excel. При використанні цього програмного забезпечення термінал збору даних може працювати як повністю автономно, самостійно створюючи необхідні документи у зазначених форматах, так і, в деяких варіантах, напівавтономно через Wi-Fi за накладними з «1С:Підприємство» або будь-якої іншої облікової системи з можливістю вивантаження документів у форматі TXT, CSV, Excel. Підтримується також колективна робота із єдиною накладною.
  • Програмного забезпечення Mobile SMARTS: Магазин 15. Оптимізовано для магазинів роздрібної та оптової торгівлі, невеликих точок продажів, мінімаркетів та супермакетів. Адаптовано для проведення робіт усіх видів прийому, відвантаження, інвентаризації товару.
  • Програмного забезпечення Mobile SMARTS: Склад 15. Оптимізовано для мобільних пристроїв та дозволяє автоматизувати всі складські процеси (як на звичайному складі, так і на складі із застосуванням адресного зберігання): прихід на склад, підбір замовлення, інвентаризація, робота з осередками. ТСД може працювати автономно, напівавтономно через Wi-Fi або повністю онлайн. Дозволяє отримувати
  • Програмного забезпечення Mobile SMARTS: Кур'єр. Оптимізовано для автоматизації продажу інтернет-магазинів (доставка та оплата замовлень). За допомогою цього програмного забезпечення можна швидко відкоригувати замовлення, додати до нього позиції, створити нове замовлення, прийняти оплату за доставлене замовлення. Працює на мобільних пристроях під керуванням Android. Обмін даними відбувається у форматах TXT або Exel, забезпечується інтеграція з "1С:Підприємство", а також можлива інтеграція із сайтом інтернет-магазину. Можливий як готівковий, і безготівковий розрахунок (банківською картою).

 

Крім програм для автоматизації складських процесів компанія Cleverence постачає й устаткування, необхідне автоматизації складу як маленького магазину, і великого підприємства: різні моделі терміналів збору даних провідних виробників, всі необхідні аксесуари їм, принтери етикеток і Витратні матеріали для маркування.

Фахівці компанії допоможуть вибрати кожному клієнту як ПЗ, що найбільше відповідає його потребам, так і обладнання, необхідне для початку/продовження/завершення автоматизації складських процесів.