Принтер етикеток: технологія друку вибрати

Posted by Anna 19.11.2020 0 Comment(s)

Автоматизація складських процесів починається з присвоєння кожній одиниці зберігання унікального ідентифікатора як штрих-коду. Для цього використовуються принтери етикеток. З їх допомогою друкують етикетки для маркування виробів, що поставляються штрих-кодом, для позначення зон зберігання, для прискорення прийому і відвантаження товарів, для формування замовлень з присвоєнням їм штрих-кодів і подальшого контролю їх відвантаження.

У принтерах етикеток зі штрих-кодами зараз широко використовуються дві технології: термотрансферний друк і прямий термодрук. Відповідно, принтери етикеток називаються: термотрансферними та термічними (термопринтер). Кожен із них наносить на носій текст та/або штрих-код за допомогою друкувальної головки. Принтери етикеток підключаються до ПК так само, як і офісні принтери. Друкувати тексти на такому принтері можна як із текстового редактора, електронних таблиць, так і з програми 1С:Підприємство. Для друку штрих-кодів та розробки дизайну етикетки може знадобитися додаткове програмне забезпечення, але воно додається до більшості принтерів, а в програмі 1С:Підприємство є спеціальний модуль, що дозволяє все це робити.

термоетикетка термотрансферна етикетка купити
У термопринтерах використовується папір або тонкий картон із термочутливим покриттям (термоленту). Термоленту зазвичай складається з трьох шарів: власне термопапір, шар клею і підкладка, що захищає шар, що клеїть до моменту використання етикетки. Під впливом високої температури, що виникає в місцях дотику до термострічки друкувальної головки, папір змінює колір. Термопринтери прості в обслуговуванні та економічні.

 

риббон ​​купити вибрати

 

У термотрансферних принтерах використовується стрічка (риббон). При нагріванні риббона друкуючою головкою шар плавиться і фарба переноситься на носій (матеріал етикетки). Вартість отриманих таким чином етикеток вища, але вони довговічніші, можуть бути кольоровими і друкуватись не тільки на папері.

 

Залежно від використовуваного матеріалу, риббони для таких принтерів мають три різновиди:

  • віск (wax), підходить для друку паперових етикеток;
  • віск-смола (wax-resin), підходить для друку паперових етикеток та бірок;
  • смола (resin), підходить для друку етикеток та бирок з різних полімерних матеріалів та поліестерів з тривалим терміном зберігання.

Друкуючі головки термотрансферних принтерів бувають двох видів: плоска (flat head) та кутова (near edge, або corner edge). У принтері з кутовою головкою використовується тепловий імпульс сильніший, але менш тривалий, ніж у принтері з плоскою ПГ. Завдяки цьому забезпечується вища швидкість друку при збереженні високої якості. Але для таких принтерів необхідні витратні матеріали (носій та рибон), здатні витримувати сильні теплові імпульси. Тому існують риббони для принтерів із плоскою головкою, для принтерів із кутовою головкою та універсальні.

Розглянемо переваги та недоліки принтерів етикеток, у яких застосовуються описані вище технології.
Термопринтер купити

 

Переваги термопринтера:

  • низька ціна,
  • невеликі витрати на обслуговування та витратні матеріали (для друку потрібна лише термострічка).

Недоліки термопринтера:

  • можлива друк лише чорним кольором і лише на термопапері,
  • етикетки недовговічні, оскільки згодом перестають бути читабельними через вплив вологи, тепла та сонячного світла,
  • друкуюча голівка відносно швидко зношується, і тоді її доводиться замінювати.


Найпопулярніший термопринтер - Принтер етикеток TSC TDP-225

 


Переваги термотрансферного принтера:

 

  • етикетки залишаються читабельними понад півроку,
  • можливий друк різним кольором (червоним, синім, чорним, зеленим, золотистим та іншими),
  • друкуюча головка зношується не так швидко, як у термопринтерів,
  • друк можливий на різних носіях (звичайний папір, картон, поліестер, поліпропілен, тонкий пластик, інші полімерні склади). Наприклад, термотрансферний друк при використанні деяких видів риббона на основі смоли дає можливість отримувати стійкі зображення, що витримують температуру до 200°C, вплив пари до 100°C та прання при температурі до 90°C без втрати якості зображення.

 

Недоліки термотрансферного принтера:

 

  • більш висока ціна самого принтера та витратних матеріалів (крім носіїв потрібні ще й риббони),
  • відносно дороге обслуговування та ремонт.


 

У каталозі нашого магазину Ви можете вибрати принтер етикеток та витратні матеріали до нього або наші фахівці допоможуть підібрати потрібний, виходячи з ваших вимог та завдань.

Додаткові параметри, які слід враховувати при виборі принтера етикеток, наведено у статті "Принтер для друку етикеток: який вибрати?"