Термінал збору даних (ТСД) для складу: на що потрібно звернути увагу

Posted by Anna 03.02.2021 0 Comment(s)

В даний час виробники пропонують безліч моделей терміналів сбору даних з різними можливостями і в широкому ціновому діапазоні. Якими критеріями слід керуватися при виборі моделі для вашого складу, щоб і весь необхідний функціонал отримати, і надійність роботи забезпечити і водночас не переплатити? Адже термінал сбору даних може коштувати і 15, і 100 тис. грн.


Серед параметрів, які слід враховувати при виборі ТСД, важко назвати головні та другорядні. Важливо все: і захищеність від пилу, вологи, а також ударів при можливому падінні, зручність клавіатури, наявність/відсутність радіоканалу для онлайн-взаємодії ТСД з обліковою системою. Розглянемо ці та інші параметри дещо терміналів сбора даних докладніше.

 

 

1. Програмне забезпечення на ТСД.  Це може бути операційна система DOS, DOS-подібна рукописна ОС, один з різновидів Windows Mobile або одна з версій Android. Перед вибором ТСД потрібно обов'язково порадитись із фахівцями, які обслуговують облікову систему підприємства. Цілком можливо, що непоганим вибором буде придбання, до того ж недорогого ТСД, вже готового ПО стороннього виробника, що забезпечує не тільки інтеграцію ТСД з обліковою системою, а й що дозволяє швидко внести зміни, що відповідають специфіці саме вашого складу. Наприклад, це може бути Mobile SMARTS Платформа, призначена для розробки мобільних облікових рішень під Android та Windows CE/Mobile. Про те, як підключити термінал збору даних до 1С, йдеться у однойменній статті.

 

2. Виробник. Давно працюючі на ринку бренди краще, ніж недавно з'явилися і поки що не набрали належного досвіду. Добре зарекомендували себе ТСД таких виробників як Motorola (лінійки продуктів Symbol, Zebra), Intermec, Datalogic, Supoin, Urovo, NewLand, Proton. При виборі тієї чи іншої моделі слід звертати увагу на умови гарантійного та післягарантійного обслуговування та на оперативність вирішення виробником питань, що можуть виникнути під час експлуатації ТСД.

 

3. Розміри складу. Одна справа – великий склад зі складною системою адресного зберігання та, можливо, високими стелажами, інша – склад невеликого підприємства чи магазину. Якщо склад невеликий та ТСД передбачається використовувати тільки для інвентаризації, відвантаження та приймання товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), можна зупинитися на накопичувальній (на сленгу - батчевій) моделі. ТСД такого типу збирає та накопичує дані, зберігає їх у своїй пам'яті, а потім пакетом передає на комп'ютер та/або в облікову систему підприємства через USB-порт або, наприклад, за допомогою Bluetooth. Накопичувальні ТСД дозволяють не лише зчитувати інформацію з етикеток, а й бачити її на екрані, а також коригувати (наприклад, вказувати кількість того чи іншого товару). Але якщо склад великий (або передбачається його розширення надалі), доцільнішим може бути придбання ТСД з радіоканалом (Wi-Fi). Такі ТСД коштують на 8-10 тис. грн. дорожче, але забезпечують передачу даних до облікової системи підприємства у режимі реального часу. (Втім, з метою економії заряду акумулятора деякі з них можуть передавати дані в пакетному режимі.) Якщо на складі є високі стелажі, варто подумати про покупку т.зв. "дальнобійного ТСД", за допомогою якого можна зчитувати дані з етикеток (збільшеного розміру) на великій відстані.

 

4. Удароміцність. Сканери 1D та 2D, дисплеї та модулі зв'язку Wi-Fi, що входять до складу ТСД, чутливі до ударів. Виробники зазвичай вказують, падіння з якої висоти витримує той чи інший виріб. Наприклад: "ця модель витримує 5 падінь з висоти 1,8 метра на кожну з 6 сторін корпусу". Підвищити ударостійкість ТСД можна за рахунок використання недорогого чохла.

 

5. Пилевологозахищеність. Якщо склад відносно чистий, можна придбати ТСД з рівнем захисту IP 54. Якщо передбачається робота на відкритому повітрі, рівень захисту ТСД повинен бути не меншим за IP 64.

 

6. Робоча температура. Найчастіше робочий діапазон температур ТСД лежить у межах від -10 до +50 ° С, і цього цілком достатньо. Але за гострої потреби над ринком можна знайти і ТСД з робочої температурою від –30 до +50 °З.

 

7. Процесор, обсяг пам'яті. Звичайно, чим вища тактова частота процесора (часто багатоядерного) і більше обсяг пам'яті, тим швидше персонал зможе виконувати роботу на складі. Але водночас зростає і вартість ТСД, тож потрібно шукати оптимальний варіант.

 

8. Час роботи після повного заряду акумулятора. Найбільш поширені ТСД здатні безперервно працювати від 6 до 30 годин. Якщо передбачається, що за одну зміну співробітник складу скануватиме невелику кількість ТМЦ, навряд чи варто переплачувати модель з акумулятором великої ємності.

 

9. Екран. Чим більші його розміри, тим більше інформації на екран можна вивести. Але тим дорожче коштуватиме ТСД.

 

10. Форм-фактор. Розміри та маса ТСД залежать від більшості параметрів, розглянутих вище. ТСД накопичувального типу має габарити та масу, порівняні з такими мобільного кнопкового телефону і легко вміщається у кишені комбінезону. У міру нарощування розмірів екрану, ємності акумулятора та функціоналу ТСД його форм-фактор змінюється, маса зростає до 300–400 г. Такий термінал у кишені не поміститься; його вішають на пояс або закріплюють на руці, деякі моделі постачають пістолетною рукояткою.

 

Ми пропонуємо широкий вибір терміналів сбору даних від надійних виробників


Резюмуючи, можна сказати, що, перш ніж обирати ТСД, необхідно чітко сформулювати завдання, для вирішення яких використовуватиметься. Якщо це, припустимо, просто приймання та відвантаження ТМЦ, нескладна інвентаризація, можна обмежитися недорогим ТСД зі скромним функціоналом. Якщо в процесі інвентаризації та приймання/відвантаження потрібно перевіряти вартість, характеристики товару та оперативно вносити зміни до документів, тоді потрібно відразу ж орієнтуватися на ТСД з радіоканалом, що працює під керуванням ОС Android або Windows Mobile. І тільки після цього, головного вибору можна приступати до пошуку моделі, що найбільше відповідає саме вашому складу, вашій номенклатурі, вашим конкретним потребам.