Який вибрати термінал збору даних?

Posted by Anna 19.02.2021 0 Comment(s)

Який вибрати термінал збирання даних?

Який вибрати термінал збирання даних?

 

 

Термінал збору даних (ТСД) в даний час широко застосовуються в магазинах, торгових центрах, складах промислових підприємств і на багатьох інших об'єктах. Зумовлено це тим, що з їхньою допомогою можна забезпечити швидкий та точний облік руху товарів та матеріальних цінностей.
Зазвичай ТСД складається з двох модулів: сканера штрих-кодів та мобільного комп'ютера.
Сканери штрих-кодів можна розділити на такі різновиди.
 
 
 
 
 
  1. Одновимірний, або лінійний сканер. Він здатний зчитувати одновимірні (1D) штрих-коди – EAN-13, ITF-14, Code 39 та інші. Оскільки в лінійних сканерах як випромінювачів все частіше використовують не світлодіоди, а ефективніші лазерні діоди, то в описах такого ТСД найчастіше вказують: "лазер". Це – бюджетна модель. Приклад: Supoin S50
  2. Двовимірний сканер. Його також називають фотосканером або іміджером. Він здатний зчитувати двомірні (2D) штрих-коди, такі як QR, DataMatrix, PDF-417 та інші), а також двомірні штрих-коди прямого маркування (DPM), що наносяться не на етикетки, а безпосередньо на деталі та продукцію з металу, пластику, гуми. Двовимірні сканери коштують дорожче, ніж лінійні, проте здатні зчитувати дані з етикеток з пошкодженим або вицвілим штрих-кодом. Приклад: Zebra TC56
  3. RFID-зчитувач. Деякі моделі сканерів оснащуються модулем RFID-сканування, який дозволяє об'єднати читання штрих-кодів та радіочастотних міток. Це хороший варіант для експлуатації на великому складі, оскільки розпізнавання може проводитися на відстанях до 300 м. RFID-зчитувач дозволяє працювати з товарами, розташованими на верхніх стелажах та інших місцях із утрудненим доступом. Приклад: Urovo V5100
  4. Дальнобійний сканер. Використовується на великих складах працівниками, які працюють на навантажувачах. Він дозволяє оператору зчитувати штрих-коди стелажів та осередків, не виходячи з навантажувача. Але етикетки зі штрих-кодами, які розміщуються на стелажах і осередках, повинні бути особливими, збільшеного розміру. Дальність зчитування одновимірних кодів може залишати 4-12 метрів (залежно від розміру етикетки). Приклад: Zebra MC3300 2D

 

Мобільні комп'ютери, що входять до складу ТСД, можна розділити такі типи.

 

  1. Мобільні комп'ютери з малопотужними процесорами, що забезпечують лише накопичення зібраних даних (з подальшою передачею в облікову систему підприємства). ТСД такого типу іноді називають датаколектори або лайт-термінали. Їхнє основне завдання – розпізнати штрих-код, зберегти його в пам'яті, а потім відправити до облікової системи підприємства, яка й здійснює обробку даних. Такі пристрої не мають екрана для відображення коду, що зчитується, і не здатні завантажувати (і потім редагувати) документи з облікової системи. Але вони мають невеликі розміри та масу, а їх спеціалізоване ПЗ дозволяє передавати дані безпосередньо до облікової системи, наприклад, у "1С:Підприємство".
  2. Мобільні комп'ютери з продуктивнішими процесорами. На такі комп'ютери може бути встановлена, наприклад, DOS або DOS-подібна операційна система, тому ТСД з такими комп'ютерами іноді називають DOS-термінали. Вони не можуть передавати дані, завантажені під час сканування, безпосередньо до облікової системи, для цього потрібні спеціальні утиліти.
  3. Повноцінні мобільні комп'ютери із багатоядерними процесорами. Такі ТСД здатні оперативно обмінюватися даними з обліковою системою підприємства по радіоканалу, відразу ж показувати на своєму дисплеї, штрих-код якого товару був відсканований, звіряти фактичні залишки із завантаженим у ТСД файлом інвентаризації та відправляти в облікову систему готовий документ. Основні різновиди таких ТСД:
  • Термінали під керуванням Windows Mobile. Вони раніше з'явилися на ринку і тому широко використовуються в даний час. Їхні переваги – помірні вимоги до тактової частоти та обсягу оперативної пам'яті мобільного комп'ютера, а також низьке енергоспоживання.
  • Термінали під керуванням ОС Android. Вони з'явилися пізніше, у 2014 році, але швидко завойовують ринок. Зумовлено це тим, що для поєднання таких ТСД з обліковою системою не потрібні складні утиліти. На цій ОС зараз працюють пристрої як початкового (400 $ і менше), так і високого цінового сегмента (від 800 $ за термінал і більше). Головний недолік ТСД на Android – вище енергоспоживання, тому їх акумулятори доводиться частіше заряджати.
 

У сучасних ТСД вищеописані різновиди сканерів і мобільних комп'ютерів використовуються в різних комбінаціях. Тому на ринку пропонується так багато моделей: одні націлені на найбільш ефективне вирішення певного кола завдань, інші, навпаки, на вирішення максимально великої кількості завдань. При виборі ТСД слід зважати на безліч різних параметрів, починаючи від вартості і закінчуючи класом захисту.

 

Поради щодо вибору ТСД для складу будуть наведені у статті "ТСД для складу: який вибрати?"