Параметри, які слід враховувати під час вибору терміналу збору даних (ТСД)

Posted by Anna 18.03.2021 0 Comment(s)
 
В статті Який вибрати термінал збору даних? були розглянуті параметри двох основних компонентів будь-якого ТСД: сканера та мобільного комп'ютера. Вони можуть дуже відрізнятися за призначенням, функціональними можливостями та вартістю.
 
Але при виборі ТСД слід враховувати безліч інших параметрів. Причому їх важко поділити на головні та другорядні. Ви можете підібрати для свого підприємства ТСД, що на перший погляд повністю відповідає всім потребам, але в ході експлуатації раптом з'ясується, що при першому ж падінні він незворотно виходить з ладу, відблиски від скляної тари істотно знижують точність зчитування коду, а при сонячному світлі з ТСД практично неможливо працювати. Враховувати потрібно усі нюанси.
 

Перелік параметрів ТСД, які слід враховувати насамперед:

 

Формат подання даних, які необхідно зчитувати

 

Вони можуть бути представлені у вигляді лінійного (1D) або двовимірного (2D) штрих-коду, RFID (радіочастотних міток), PDF417 (двовимірних штрих-кодів, що підтримують кодування до 2710 знаків) та ін. Існують ТСД, здатні зчитувати штрих-коди та 1D, і 2D, і радіочастотні мітки. Але вартість таких ТСД, природно, у 2–3 рази вища, ніж терміналів, які зчитують лише лінійні штрих-коди.

 

Сумісність із системою обліку, що використовується на підприємстві

 

У багатьох організаціях використовується система 1С:Підприємство, але можливі інші варіанти. У невеликих магазинах та інших дрібних фірмах "важкі" (і дорогі) системи обліку не застосовуються, персонал цілком обходиться комп'ютерами та базою даних, які працюють під керуванням Windows. Відповідно, можна використовувати недорогі ТСД, які працюють під керуванням Windows чи DOS. Перші, як правило, мають сенсорний кольоровий дисплей, що дозволяє відображати багато даних, у тому числі і у вигляді графіки. Другі пропонують вельми скромний функціонал, на їх монохромному дисплеї відображаються тільки текстово-числові дані, зате вони відносно недорогі і можуть довго працювати без підзарядки. Останнім часом широкого поширення набули ТСД, які працюють під управлінням ОС Android. Для їх інтеграції із системою обліку потрібно спеціальне ПЗ.

 

Програмне забезпечення

 

 

У комплект постачання деяких ТСД входить програмне забезпечення для обміну даними. Файловий обмін — це найпростіший спосіб зв'язку ТСД із системою обліку чи базою даних підприємства. Але для швидкого та ефективного обміну даними у загальному випадку потрібно буде придбати додаткове програмне забезпечення стороннього виробника. Наприклад, лінійка програмних продуктів дозволяє ефективно інтегрувати ТСД з базою даних/системою обліку шляхом обміну файлами у форматах TXT, CSV, Exel. Для інтеграції ТСД із системою обліку 1С компанія Cleverence пропонує набір драйверів із широкими функціональними можливостями. Вони призначені для ТСД, що працюють під керуванням Windows та Android.

 

програма на тзд

 


Можливість ручного введення інформації

 

Вона, напевно, виявиться корисною при використанні ТСД на великому складі або в великій торговій мережі. Для невеликого складу, на якому зміна номенклатури виконується рідко, цілком прийнятним може виявитися ТСД із сенсорним дисплеєм. 

 

Клас захисту

 

Слід враховувати умови роботи ТСД: температура, вологість, ступінь запиленості та ін Корпус ТСД повинен оберігати його від пошкодження у разі падіння.

 

Класс защиты терминал сбора данных это

 


Ємність аккумулятору

 

Чим більший склад, тим ємність акумулятора повинна бути більшою, щоб персоналу не доводилося витрачати час на підзарядку або носити додаткові батареї.

 

Інші параметри

 

Наявність слота для картки додаткової пам'яті, підтримка Wi-Fi та Bluetooth, здатність зв'язку з обліковою системою підприємства через мобільний інтернет, наявність вбудованого принтера або можливість підключення мобільного принтера, додаткова індикація (звукова або світлодіодна), наявність фотокамери та ін. Як уже говорилося, важливий кожен з параметрів, тому що будь-який з них може вплинути на продуктивність праці персоналу, що працює з ТСД.