Що таке ріббон. Властивості ріббону

Posted by Anna 30.06.2021 0 Comment(s)

Для термотрансферного друку на принтері використовується ріббон. У перекладі з англійської означає стрічка. Ріббон ​​для принтера – спеціальна плівка, фарба з якої переноситься на етикетку при нагріванні головки принтера. А сам термотрансферний спосіб друку дозволяє робити відбитки кольорові та чорно-білі при виготовленні етикеток та пластикових карток. Також ставлять штемпель або наносять малюнок на гнучкій упаковці, плівці і текстилі.

Характеристика ріббону

Фарбувальні стрічки мають багатошарову структуру. Завдяки грунтовці, закріплюється шар, що фарбує, а захисне покриття оберігає від вологи і окислення. Щоб зняти статистичну електрику, використовується антистатик, що наноситься на основний шар і дозволяє уникнути пробою термоголовки.

На термотрансферний ріббон ​​наносяться шари:

  • Антистатичне покриття;
  • Основа;
  • Ґрунтовий шар;
  • Барвний шар;
  • Захисне покриття.

Стрічка ріббон ​​буває різних видів залежно від складу шарів. Для паперових етикеток підходить стрічка Wax, де фарба складається з сажі та технічного воску. Відбиток на папір з матовою або напівглянсовою основою робиться за температури 75°С-85°С.

Друк ріббон ​​Resin наноситься на сатин, нейлон та інший текстиль. За рахунок фарби на основі синтетичної смоли та інших добавок відбиток стійкий до розмивання, не ушкоджується при пранні та прасуванні. Цей вид термопереносу при температурі 90°С-120°С виробляється на пластикові карти і плівку. Не видаляється спиртом, бензином, хлором та іншими хімічними речовинами.

Фарбувальна стрічка ріббона Wax/Resin універсальна і стійка до зовнішніх впливів. Завдяки стійкій якості синтетичних смол, стрічка використовується для друку на глянцевому папері, пропілені та поліетилені, а також на картоні при температурі 80°С-95°С.

Підбір стрічки, що фарбує, залежить від моделі принтера. Система Flat Head забезпечена великого розміру термоголовкою, яка розміщена паралельно ріббону. І нанесення відбитка триваліше за часом.

Щоб відбиток робився швидко та якісно використовують Near Edge. У цій системі контакт з етикеткою та час нагріву менше за рахунок похилого розташування термоголовки по відношенню до лентопровідного тракту.

Для кожної операції в залежності від моделі принтера та матеріалу, будь то папір, пластик або текстиль, потрібні певні стрічки. Також враховується розмір: ширина і довжина намотування, кольорова гама. Ріббон чорний використовується для друку штрих-коду, виготовлення бірок та етикеток, нанесення зображень на поліетилен та текстиль у чорно-білій гамі. Для кольорового друку застосовують ріббон для термотрансферного принтера різних відтінків. Це – білий та чорний, червоний та синій, коричневий та жовтий, і навіть золотистий.

Кольорова стрічка Resin Textile призначена для відбитка майже на всі види текстилю. Прикладом цього є футболки або спецодяг з корпоративним малюнком або логотипом. Вдрукована в матеріал фарба не боїться прання, відпарювання чи очищення хімічними складами.

Конструкція ріббона є намотаною на втулку стрічкою. Продовженням стрічки, що фарбує, є захисна плівка в кілька сантиметрів. Крім захисту ріббона від пошкоджень, завдяки цьому неробочому відрізку скорочується витратний матеріал при заправці в принтер.

Котушки відрізняються не тільки за кольором і довжиною стрічки, але і діаметром втулки, залежно для якого виду принтера призначені для початкового рівня або промислового, з різним типом друкувальних головок. Стрічки діаметром від 25 мм до 220 мм і навіть до 900 мм.

Приклади ріббону

 

Назва фарбуючої стрічки

Параметри

Вид термотрансферного принтера

Друк

1.

Wax

64 мм х

100 м

Для принтерів для друку на папері не тривалий термін зберігання

 

На матеріалі Vellum та папері

 

 

Resin

64 мм х

100 м

Для настільних принтерів етикеток

На етикетках, бирках, ярликах

 

Wax/ Resin

64 мм х

100 м

Для принтерів етикеток

На етикетках, бирках, ярликах

 

Resin Textile

30 мм х

300 м

Для принтеров этикеток

На сатині та нейлоні

 

Як вибрати відповідний ріббон

Основною умовою для правильного вибору фарбуючої стрічки є модель і призначення принтера, на якому буде виконуватися робота. Ріббон IN, де фарба всередині рулону, підійде для установки Datamax для друку цінників і етикеток. Використовується в магазинах для штрих-коду та маркування товару.

Коли фарба зовні – стрічка OUT застосовується у принтерах виробників Zebra, Citizen та інших. Це може бути настільний принтер для невеликих обсягів друку, промисловий для етикеток та штрих-кодів і навіть мобільний для роботи в домашніх чи офісних умовах.

Купуючи барвну стрічку, звертайте увагу на діаметр втулки. Як правило, принтерні апарати розраховані на один дюймовий ріббон. Але трапляються й такі установки, куди можна заправити стрічку лише півдюйма.

 

Якщо друкувати етикетки, вибирайте стрічку за розміром етикетки або на 4-8 мм ширше. Це дозволить захистити друкувальну головку від пошкоджень. Дотримуйтесь правил вибору ріббона для якісного друку, сконцентрувавшись:

  • на складі шарів;
  • На кольорі стрічки;
  • на ширині виробу;
  • на довжині стрічки;
  • На типі намотування.

 

Щоб не помилитися з вибором, читайте інструкцію до принтера, де вказані параметри ріббона, які підходять для апарата. І консультуйтеся з менеджерами магазинів, де бажаєте придбати потрібний товар.

Мітки: Ріббон