Різновиди, властивості термоетикеток та термотрансферних етикеток та способи друку на них

Posted by Anna 30.06.2021 0 Comment(s)

 

Коли треба перенести інформацію у вигляді тексту або штрих-коду на упаковку товару, використовується термоетикетка. Якщо інформація або зображення наноситься термотрансферним способом на принтері, буде потрібна термотрансферна етикетка. І в першому і в другому випадку це – різновиди рулонної стрічки зі спеціального паперу білого кольору. Стрічка складається з кількох шарів.

 

Різновиди, властивості термоетикеток та термотрансферних етикетокРізновиди, властивості термоетикеток і термотрансферних етикеток та способи друку на них Призначається для маркування товару, нанесення штрих-коду. Використовується у торгівлі, на виробництві, медицині, логістиці. В одиничному екземплярі має вигляд чека, наклейки, наклейки, одноразового пропуску, квитка в транспорті. Для друкування етикеток знадобиться термопринтер або термотрансферний принтер залежно від того, який вид етикетки використовується.

 

Іноді для роботи з термоетикетками застосовується апаратний комплекс із закладеною програмою з кодування та розпізнавання штрих-коду. Яскравий приклад – апарат на касі у магазині, коли легко розпізнається штрих-код товару та спрощується робота оператора.

Етикетка для продукту чи промислового товару містить таку інформацію:

  • Назва та характеристика товару;
  • Компанія виробник;
  • Коли виготовлено продукцію;
  • термін придатності для харчових продуктів;
  • Умови зберігання;
  • Температурний режим при пранні та прасуванні для промислового товару.

 

Так як етикетки є своєрідною рекламою товару, деякі виробники намагаються робити їх яскравими, зі своїм логотипом.

 

термоетикетка 100х100Різновиди та властивості етикеток

 

Етикетка на упаковці це те, на що звертає увагу покупець, де стоїть штрих-код та відомості про товар. Етикетки відрізняються не тільки за розміром, наявністю або відсутністю малюнка, колірною гамою та шрифтом.

Існує велика різноманітність етикеток. Однак виділяють два основні види. Це – термоетикетки та термотрансферні етикетки, що відрізняються складом шару, нанесеного на стрічку, методом перенесення інформації на носій, умов використання та термінів служби.

У термотрансферних самоклеючих етикетках відсутній термохімічний шар. Тому застосовується барвник риббон. Ця етикетка виготовлена ​​з міцнішого матеріалу, стійка до пошкоджень і служить до 25 років. Термоетикетки – більш дешевий у виготовленні вид. Вони використовуються для маркування, створюються прямим термодруком і бувають із верхнім захисним шаром і без. Давайте докладніше розглянемо ці види наклейок.

 

 

 

Термоетикетка

Термоетикетки самоклеючі є стрічкою, виготовленою з бездеревного паперу, на яку наносять клей, що дозволяє приклеювати етикетку на будь-яку поверхню: папір, пластик, деревину та інший матеріал. Друга сторона етикетки покривається спеціальним хімічним складом, що реагує на нагрівання термоголовки в принтері.

Термоетикетки в рулонах в деяких випадках більш стійкі до стирання за рахунок ще одного шару захисту. Але все одно термін експлуатації такого виду етикеток короткостроковий. Тому їх не застосовують у тих випадках, коли товар зберігається довго.

Розрізняють два види:

  • Відсутність захисного шару свідчить про етикетку Еко. Це найдешевший і недовговічний вигляд, що наклеюється на товар безпосередньо перед продажем. Термін експлуатації – до трьох місяців.
  • Двостороннє покриття, що захищає етикетку від пошкоджень та вологи, наноситься на інший вид, який називається Топ. Етикетки стійкі до температур від -40 до +50°С. Використовуються для товарів, які заморожують або зберігаються триваліший час: 3-12 місяців.

Розміри термоетикеток бувають різні. Можна вибрати відповідну модель принтера або інший апарат.

 

Найпопулярніші розміри: термоетикетка 100х100, термоетикетка 58х40, термоетикетка 40х25, термоетикетка 30х20.

 

Поверхня таких етикеток глянсова чи матова. Область застосування: торгова мережа, логістика, харчова промисловість та ін.

 

Термотрансферна етикетка

Різновидом самоклеючих наклейок у рулонах є термотрансферні етикетки для товарів та продуктів. Цей вид етикеток виготовляють із різних матеріалів: паперу, поліестеру та поліпропіленової плівки. Термотрансферні паперові етикетки мають різну поверхню: матову, напівглянсову або глянсову. А термотрансферний друк етикеток дозволяє робити відбиток більш стійким, чітким та якісним.

Такі етикетки стійкі до впливу хімікатів та розчинників, не руйнуються під впливом сонячних променів, не бояться вологи, їм не страшні високі та низькі температури. Особлива стійкість до впливу погодних умов у етикеток із міцних матеріалів: поліестеру, поліпропілену, текстилю.

Цей вид етикеток знайшов широке коло застосування, починаючи від товарів у торгових мережах, на складах, фабриках з пошиття одягу та закінчуючи різними галузями виробництва, товарів побутової хімії, техніки, фармакології.


Найчастіше використовуються термотрансферні етикетки паперові напівглянсові. Їх легше виготовляти, але якість залишається така ж висока, як і в етикеток з глянсовою поверхнею. І той, і інший види етикеток стійкі до пошкоджень, температурних та погодних умов, хімікатів, довго зберігаючи зовнішній вигляд.

Розміри термотрансферних етикеток в міліметрах різні. Є вузькі стрічки 30х20, середні – 58х40 або 58х81 та широкі – 101х101,5.

 

Способи друку на термоетикетках та термотрансферних етикетках

Залежно від виду етикеток застосовується різний друк. Для нанесення інформації та графіки на термотрансферні етикетки використовують термотрансферний принтер. Процес перенесення даних відбувається за рахунок нагрівання головкою принтера барвника, яка називається риббон.

Друк термоетикеток коштує дешевше, ніж при виготовленні термотрансферної етикетки. Тут не потрібні фарбувальні матеріали, а принтер для термоетикеток – малогабаритний пристрій для створення штих-кодів, стікерів. За рахунок нагрівання термоголовки в принтері або головки, вбудованої в інше обладнання, відбувається перенесення зображення на етикетку.